Počet obyvatel v Británii roste, ekonomika ale stagnuje

Noví obyvatelé totiž moc nepracují a žijí na dávkách. Umírá více lidí než se jich rodí

Česko a Británie mají stejný problém. Podle posledních dat statistických úřadů obou zemí klesá křivka nově narozených dětí. V Británii už umírá více lidí než se rodí dětí. Paradoxně Britský statistický úřad ale hlásí masivní nárůst obyvatel z nedávných 66 milionů je to dnes už 68.3 milionů a počet roste. “Je to kvůli migraci, ekonomika tomu úměrně ale neroste, naopak, stagnuje, říká Steve Woolfe z Centra pro migraci a ekonomickou prosperitu. “Je to varovný signál,” říká. 

“Když se populace rozrůstá tak, že se průběžně rodí děti, systém se na to stihne připravit – zdravotnictví I školství na silnější ročníky. V našem případě jde ale o migranty, kteří přibívají rapidní rychlostí, a systém prostě kolabuje. Velká část těchto lidí se nezvládá zapojit do pracovního procesu, takže žijí na dávkách oni I jejich děti, plus se zvyšují výdaje na školství, sociální péči, zdravotnictví a počet lidí, kteří plní státní kasu z daní své práce a drží ekonomiku, se tomu úmětně nezvyšuje, ale klesá. 

Dochází tak k tomu, že Británie nemá peníze na nové obyvatele, takže si je musí půjčovat, dluhy pak splácí tím, že zvyšuje daně.” Právník a bývalý politik UK, kterým Steve byl, pak dodává, že společnost na to musí reagovat nejen tak, že zastaví migraci, ale že bude například motivovat lidi, aby pracovali déle. Což samozřejmě by fungovalo v normální společnosti, ale ne v té, kde si nově příchozí lidé žijí jen tak na dávkách. Kdo by kvůli nim byl motivovaný pracovat déle. 

Navíc shodou okolností naštval premiér Keir Starmer /znovu!/ důchodce neboť řekl, že hodlá snížit částku, která je chráněna proti zdanění, kterou si Britové mohou vybrat když chtějí jít do důchodu či předčasného důchodu. Ano, jde o peníze, které si spořili… Docela odvážné rozhodnutí poté, co jeho levicová /už jen údajně/ strana přebrala Konzervativcům velkou část voličů. 

V Británii to budí rozruch I proto, že to není první věc, kterou udělal premiér důchodcům – například jim odmítl znovu zastropovat a dodotovat zvedající se ceny elektřiny, takže se řada z nich bojí, jak přežije zimu. To by to znamenalo velké problémy především pro jižní a západní Anglii, kde žije hodně důchodců, protože se jedná, nebo alespoň dříve, jednalo o oblasti, kam se stěhovali lidé po pětapadesáti letech /to je věk, kdy se může v Británii odejít do předčasného důchodu/ a to převážně z Londýna, v němž už se nedá moc žít. 

Jde především o přímořské oblasti, které byly atraktivní a dostatečně cenově dostupné a maximálně dvě hodiny cesty do Londýna. Ty jsou ale už teď čím dál více zalidněné Angličany prchajícími z Londýna a I tady ceny stoupají.

Text a video: Jane Frank / Janina z Londýna


Komentáře